До Букурещ и назад

Незнам кой как е усетил влизането ни в ЕС, но в Русе след 02 януари сериозно се усети. Разликата от преди е в хилядите румънци, които събота и неделя щурмуват магазините по центъра и големите търговски вериги. Впечатление прави до горе пълните колички със стоки и все новите автомобили, с които идват. Рядко можеш да видиш "second hand" морга с румънска регистрация.И нали с румънците "си го мерим" в развитието затова, когато приятели ми казаха, че се организира екскурзия до Букурещ реших да се поразходя, а и да проверя "а чем произходит на самом деле" в Румъния . Като ученик само бях минавал през Букурещ и бях впечатлен от мизерията на централната им жп. гарата, но това беше във вече далечната 1985 г.
Букурещ се намира на 60-тина километра от Русе, така че пътуването беше кратко. Малко преди Букурещ ни "посрещна" едно поле обсипано с всякакви боклуци, а след това в първите предградия на града се виждаха все хора със силен мургав отенък - все родни познати картинки. Навлизайки обаче в самият град картинката сериозно се промени. Букурещ е известен още като "Малкият Париж" и има защо. Тия хора са големи франкофони и са изплагиятствали доста от Париж. Имат си мини Триумфална арка, румънско Шанзелизе, паметник на Де Гол и други френско подобни. Всички сгради са в един стил "нео класик" и са огромни. Добро впечатление прави съчетанието между новото строителство и старите сгради.

Някои от сградите



Явно от самото начало на миналият век само градомани са управлявали страната. Разбира се най-силно впечатление прави двореца на Чаушеско. Втората в света административна сграда след Пентагона.

Много може да се каже за нея, само ще спомена, че разходите по нея се изчисляват на 3,3 милиарда долара, има 8 подземни и 12 надземни етажа и 95% от дърво обработващата промишленост е работела за този обект. И в момента сградата е изградена на около 90%
Старият лозунг "В името на човека, за благото на човека" даже и човека е известен, в най-голяма сила важи в този случай.
Много други неща ми направиха впечатлени в сравнение например с нашата столица София.
1. Улиците бяха много чисти. Имат много и големи булеварди, някои от които по 4 платна в едната посока в централните части.
2. Въпреки, че трафика беше голям нямаше нерви, шофьорите бяха дисциплинирани, нямаше свирене, сечене на път, отнемане на предимство и автомобили по тротоарите.
3. Добро впечатление ми направи, че жените не са твърде "тунинговани" - разбира се имаше и грозни и хубави :-)
4. Имаше огромни красиви паркове и много зелени площи. 35% от територията на града е зелени площи
5. Нямат барчета и заведения като нашите, доста обикаляхме докато намерим къде да пием по една бира. Накрая пихме в единият Mall бира на име Silva - оказа се добра.
6. Видях и много бедни хора, явно в Русе идват по-богатите румънци, но немога да пропусна факта, че средната заплата в Румъния е около 400 евро - вярно, че част от нещата са 2 пъти по скъпи от нашите - например храните.
7. Беше интересно да науча, че св. Димитър Басарбовски е покровител на града. Мощите на св. Димитър Басарбовски се намират в патриаршеската църква в центъра на Букурещ.

Като съпоставка с нас въз основа на първи впечатления:
Със съжаление мога да кажа (бил съм в 12 държави), че нашата столица е най-мръсната и най-зле изглеждащата от европейските.Общото впечатление от краткият престой, ако съдим от столицата, че в своето развитие румънците са по-напред от нас.

7 коментара:

Nedko каза...

може би имаше полза че с кръв отвоюваха свободата си

Unknown каза...

Абе имаше лееека СССР побутване на нештата във вярната посока.

Анонимен каза...

Zdravei... iskah da te pitam kakuv prevoz izpolzva do Bucurest, zashtoto i na men mi predstoi hodene do tam skoro :)

Анонимен каза...

http://www.nedatours.com/bg/exc_ch/bukuresht.html
Izpozlwah tazi tur agenciq

Анонимен каза...

Здравей, може ли да препубликувам пътеписа ти в сайта ми (линкът в името ми)? Събирам пътеписи от цял свят в него.
Ще се радвам да ми драснеш едно мейлче на stojtscho@яху.ком

Анонимен каза...

PladoCoak [url=http://wiki.openqa.org/display/~buy-cytotec-without-no-prescription-online]Buy Cytotec without no prescription online[/url] [url=http://wiki.openqa.org/display/~buy-motilium-without-no-prescription-online]Buy Motilium without no prescription online[/url]

Анонимен каза...

Hello. And Bye.